教員名 齋藤 昌義 写真
フリガナ サイトウ マサヨシ
所属 人間栄養学科
職位 教授
学位
専門分野
研究内容
担当科目
博士(農学) 食品化学
食べ物と健康(食品学)、食品科学実験、フードスペシャリスト論
所属学会 等 昭和59年 4月 日本農芸化学会会員(現在に至る)
昭和61年 4月 日本食品工業学会(現日本食品科学工学会)会員(現在に至る)

(表彰)
平成18年 8月 日本食品科学工学会誌論文賞 受賞
平成25年 9月 中国政府友誼賞 受賞
研究実績
・著書
・論文
・講演等
の活動
(著書)
1. Emulsifying properties of bovine serum albumin and its enzymatic hydrolysate.  共著 平成6年2月 Food Hydrocolloids -Structures, Properties, and Functions, Plenum Press, New York,全510頁
2. Emulsifying and Oil-binding Properties of the Enzymic Hydrolysate of Bovine Serum Albumin. 共著 平成7年5月 Food Macromolecules and Colloids, The Royal Society of Chemistry, Cambridge,全586頁
3. Lipid-protein interaction at an emulsified oil surface: Protein structure and their roles in lipid binding. 共著 平成8年5月 Macromolecular Interactions in Food Technology, American Chemical Society, Wasington, DC,全304頁
4. 加工食品の物性改善のための加工条件の最適化手法 共著 平成13年1月 糧食加工新技術、中国軽工業出版社、北京、全406頁
5. 日本とCGIARより強力なパートナーシップのために 単著 平成18年6月 国際農業研究協議グループ(CGIAR)事務局発行 英語23頁および日本語23頁
6. 「農学入門 食料・生命・環境化学の魅力」 共著 平成25年9月 養賢堂、安田弘法代表著者全438頁

(学術論文)
1. Emulsifying and structural properties of β-lactoglobulin at different pHs. 共著 昭和60年1月 Agricultural and Biological Chemistry 49巻1号pp.189-194
2. 乳タンパク質の乳化性に関わる構造的要因についての研究 -特にβ-ラクトグロブリンを中心として-(修士論文) 単著 昭和60年3月 東京大学 全86頁
3. Hydrophobicity and emulsifying activity of milk proteins. 共著 昭和61年3月Agricultural and Biological Chemistry 50巻3号pp.791-792
4. 血液蛋白質の乳化特性 共著 昭和62年4月 日本食品工業学会誌34巻4号pp.223-228
5. Heat denaturation and emulsifying properties of plasma protein. 共著 昭和62年10月Agricultural and Biological Chemistry 51巻10号pp.2787-2792
6. 国産大豆の品質(第15報)納豆用大豆の加工適性と納豆の性質 共著 昭和62年11月食品総合研究所研究報告 51巻pp.48-58
7. 血漿蛋白質の機能特性に及ぼす溶血の影響 共著 昭和63年10月 日本食品工業学会誌 35巻10号pp.664-669
8. 国産大豆の全カロチノイド含量・色調におよぼす栽培時期(播種期)と品種の影響 共著 昭和63年10月 日本食品工業学会誌 35巻10号pp.697-705
9. Fractionation and emulsifying properties of plasma proteins.  共著 昭和63年11月Agricultural and Biological Chemistry 52巻11号pp.2831-2836
10. 煮豆用原料大豆の評価  共著 平成元年2月 日本食品工業学会誌 36巻2号pp.132-141
11. 国産小麦の品質 小麦粉およびデンプンの性質と品質・生産地・等級との関係 共著 平成元年3月 日本作物学会紀事 58巻1号pp.24-34
12. Emulsifying properties of the proteose-pepton fraction obtained from bovine milk. 共著平成元年8月 Milschwissenshaft 44巻8号pp.497-500
13. 北海道産小豆の品質と品種・生産地間差異 共著 平成元年10月 日本食品工業学会誌 36巻10号pp.812-826
14. 国産大豆の全糖・遊離型全糖および遊離糖類の含量 共著 平成元年12月 日本食品工業学会誌 36巻12号pp.968-980
15. 大豆の全糖・遊離糖類含量におよぼす品種・粒大・栽培年次の影響  共著 平成2年3月 日本食品工業学会誌 37巻3号pp.203-213
16. 国産大豆糖質含量の普通畑・水田転換畑栽培間差異 共著 平成2年8月 日本食品工業学会誌 37巻8号pp.602-611
17. 血漿蛋白質の乳化特性 共著 平成2年10月 日本食品工業学会誌 37巻10号pp.805-809
18. Globin protein gelation: the effect of pH and temperature. 共著 平成2年6月 Food Hydrocolloids 4巻2号pp.87-93
19. Effect of ionizing radiation on sterility and functional qualities of dehydrated blood plasma.共著 平成3年1月 Journal of Food Science 56巻1号pp.168-171
20. 大豆遊離型全糖含量を用いたオリゴ糖含量計算式の検討 共著 平成3年2月 日本食品工業学会誌 38巻2号pp.144-152
21. 血漿蛋白質の酵素分解による溶解性および乳化活性の改善 共著 平成3年10月 日本食品工業学会誌 38巻10号pp.920-925
22. 血漿蛋白質の持つプロテアーゼ阻害活性の食品素材への利用 共著 平成4年10月 日本食品工業学会誌 39巻10号pp.901-906
23. PCR法で増幅したヒツジとヤギのサテライトIDNAの制限酵素切断型 共著 平成4年8月 日本畜産学会報 63巻8号pp.861-863
24. Emulsifying and oil-binding properties of bovine serum albumin and its enzymatic hydrolyzate. 共著 平成5年6月 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 57巻6号pp.952-956
25. 血漿蛋白質の鉄結合能の検討 共著  平成5年7月 日本食品工業学会誌 40巻7号pp.513-518
26. Direct sequencing of the promoter region of growth hormone gene from Artiodactyla. 共著 平成6年2月 日本畜産学会報 65巻2号pp.120-124
27. Polymerase chain reaction assay for detection of sheep and goat meats. 共著 平成6年3月 Meat Science 37巻3号pp.337-345
28. 和牛において見いだされた成長ホルモン遺伝子の多型 共著 平成6年4月 日本畜産学会報 65巻4号pp.340-346
29. Cartenoid Components in Soybean Seeds Varying with Seed Color and Maturation Stage.共著 平成6年5月 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 58巻5号pp.926-930
30. 蛋白質の乳化特性および脂質結合性に関わる構造的要因に関する研究 (博士論文) 単著 平成7年2月 東京大学 全163頁
31. Synthesis of a peptide emulsifier with an amphiphilic structure. 共著 平成7年3月Bioscience Biotechnology and Biochemistry 59巻3号pp.388-392
32. 脂肪酸を結合した血清アルブミンの乳化活性および構造安定性 共著 平成7年3月日本食品科学工学会誌 42巻3号pp.155-162
33. Molecular phylogeny based on the k-casein and cytochrome b sequences in the mammalian suborder ruminantia. 共著 平成7年12月 Journal of Molecular Evolution
41巻6号 pp.859-866 
34. Purification and characterization of the acid soluble 26-kDa polypeptide from soybean seeds. 共著 平成9年8月 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 61巻8号pp.1286-1291
35. Application of polymannosylated cystatin to surimi from roe-herring to prevent gel weakening. 共著 平成10年5月 FEBS Letters 427巻2号pp.252-254
36. マカリ酢漬包装品のガス発生による膨張の防止対策 共著 平成11年3月 日本食品科学工学会誌 46巻3号pp.170-176
37. Rapid formation of biologically active neoglycoprotein from lysozyme and xyloglucan hydrolysates through naturally occurring Maillard reaction. 共著 平成12年1月 Journal of Food Science and Nutrition 5巻2号pp.65-69
38. Improving the surface functionality of curdlan by conjugation with unfolding protein through naturally occurring Maillard reaction. 共著 平成12年1月 Journal of Food Science and Nutrition 5巻pp.200-201
39. 貯蔵タンパク質組成が変異した米胚乳細胞におけるプロラミン蓄積型プロテインボディの微細構造 共著 平成12年12月 日本食品科学工学会誌 47巻12号pp.938-942
40. 乳化液状ドレッシングの品質に及ぼす牛血漿蛋白質の影響 共著 平成14年2月 日本食品科学工学会誌 49巻2号pp.82-90
41. Microorganism Control in Packed Tofu Manufacture with Electolyzed Water 共著 平成14年3月 JIRCAS Journal 10巻pp.13-20
42. 血液成分の混合による充填豆腐のゲル特性改善 共著 平成14年6月 日本食品科学工学会誌 49巻6号pp.428-431
43. Optimization of Emulsifying Activity of Soy Protein Isolate Using Computer-Aided Techniques 単著 平成15年2月 Food Science and Technology Research 9巻1号
pp.76-78
44. Efficacy of Soft-electron (Low-energy Electron Beam) for Soybean Decontamination in Comparison with Gamma-rays 共著 平成15年2月 Journal of Food Science 68巻2号pp.649-652
45. Effect of Food Additives on Texture and Smell of Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix) Mince. 共著 平成15年5月 Food Science and Technology Research 9巻2号pp.176-179
46. Antioxidative and Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitory Activities of Sufu (Fermented Tofu) Extracts. 共著 平成15年5月 Japan Agricultural Research Quarterly
37巻2号pp.131-134
47. Preparation of Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibiting Peptides from Soybean Protein by Enzymatic Hydrolysis 共著 平成15年8月 Food Science and Technology Research 9巻3号pp.254-256
48. 中国語テクスチャ用語の収集と分類 共著 平成16年2月 日本食品科学工学会誌
51巻3号pp.131-141
49. Radical-scavenging activity and isoflavone content of sufu (fermented tofu) extracts from various regions in China 共著 平成16年4月 Food Science and Technology Research
10巻3号pp.324-327
50. Effects of variety and cultivation region on the color of soymilk and other soybean processing foods in Brazil 共著 平成16年7月 Japan Agricultural Research Quarterly 38巻3号pp.179-183
51. Change in isoflavone contents and composition of sufu (fermented tofu) during manufacturing 共著 平成16年10月 Food Chemistry 87巻4号pp.587-592
52. Function of traditional foods and food culture in China 共著 平成16年10月 Japan Agricultural Research Quarterly 38巻4号pp.213-220
53. Gel-Forming Ability and radical-scavensing activity of soy protein hydrolysate treated with transglutaminase 共著 平成17年1月 Journal of Food Science 70巻1号pp.87-92
54. 伝統大豆発酵食品の生理機能 共著 平成17年1月 中国食品科学
55. Effects of fermentation temperature on the content and composition of isoflavones and b-glucosidase activity in sufu 共著 平成17年2月 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 69巻2号pp.267-272
56. Development of technologies for food processing and distribution 共著 平成17年3月 JIRCAS Working Report
42巻
pp.101-112
57. Preparation characteristics of monodispersed oil-in-water emulsions with large particles stabilized by proteins in straight-through microchannel emulsion 共著 平成17年7月 Food Hydrocolloids 19巻4号pp.745-751
58. 日本語テクスチャー用語の収集 共著 平成17年8月 日本食品科学工学会誌
58巻8号pp.337-346
59. Comparison of stability of bovine serum albumin-stabilized emulsions prepared by microchannel emulsification and homoginization. 共著 平成18年10月 Food Hydrocolloids 20巻7号pp.1020-1028
60. Preparation and Characterization of Protein-stabilized Emulsions by Microchannel Emulsification. 共著 平成18年12月 International Journal of Nanoscience 5巻6号 pp.959-966
61. Influence of processing and NaCl supplementation on isoflavone contents and composition during douch manufacturing 共著 平成19年4月 Food Chemistry 101巻3号pp.1247-1253
62. In vitro and in vivo studies on the antioxidant activities of the aqueous extracts of Douchi.共著 平成20年4月 Food Chemistry 107巻4号pp.1421-1428
63. Productivity Properties of Protein-lipid Film (Yuba) Prepared from Different Soybean Cultivars in China 共著 平成21年1月 Japan Agricultural Research Quarterly 43巻1号pp.25-31
64. Production of Sufu, a Traditional Chinese Fermented Soybean Food, by Fermentation with Mucor flavus at Low Temperature 共著 平成21年7月 Food Science and Technology Research 15巻4号pp.347-352
65. Antithrombotic and fibrinolytic activities of methanolic extract of aged sorghum vinegar共著 平成21年9月 Journal of Agricultural Food Chemistry 57巻18号pp.8683-8687
66. Isoflavone Content and Anti-acetylcholinesterase Activity in Commercial Douchi (a Traditional Chinese Salt-fermented Soybean Food) 共著 平成21年10月 Japan Agricultural Research Quarterly 43巻4号pp.301-307
67. Changes in the Radical Scavenging Activity of Bacterial-Type Douchi, a Traditional Fermented Soybean Product, during the Primary Fermentation Process.  共著 平成21年12月 Bioscience Biotechnology and Biochemistry 73巻12号pp.2749-2753
68. Angiotensin I-Converting Enzyme Inhibitory Activities of Extracts from Commercial Chinese Style Fermented Soypaste,  共著 平成22年4月 Japan Agricultural Research Quarterly 44巻2号pp.167-172
69. Changes during processing and sodium chloride supplementation on the physical and chemical properties of Douchi 共著 平成22年7月 International Journal of Food Properties 13巻1巻pp.131-141
70. Volatile Components in Three Commercial Douchies, A Chinese Traditional Salt-Fermented Soybean Food 共著 平成22年8月 International Journal of Food Properties
13巻5号pp.1117-1133
71. 大豆を圧搾搾油した残渣「大豆圧搾ミール」の性状と豆乳の調製 共著 平成23年2月 日本食品保蔵科学会誌 37巻2号pp.69-73
72. Transformation of Isoflavones During Sufu (A Traditional Chinese Fermented Soybean Curd) Production by Fermentation With Mucor flavus at Low Temperature 共著 平成23年3月 International Journal of Food Properties 14巻3号pp.629-639
73. Nutritional composition and a-glucosidase inhibitory activity of five Chinese vinegars. 共著 平成23年10月 Japan Agricultural Research Quarterly 45巻4号pp.445-456
74. Efficient saccharification of ammonia soaked rice straw by combination of Clostridium thermocellum cellulosome and Thermoanaerobacter brockii β-glucosidase 共著 平成24年3月 Bioresource Technology107巻pp.352-357
75. A novel improvement in whey protein isolate emulsion stability: Generation of an enzymatically cross-linked beet pectin layer using horseradish peroxidase  共著 平成24年3月 Food Hydrocolloids 26巻2号pp.448-455
76. A Novel Approach to Improving the Quality of Bittern-Solidified Tofu by W/O Controlled-Release Coagulant. 2: Using the Improved Coagulant in Tofu Processing and Product Evaluation 共著 平成24年4月(オンライン刊行)Food Bioprocess Technology
6巻pp.1801-1808
77. A Novel Approach to Improving the Quality of Bittern-Solidified Tofu by W/O Controlled-Release Coagulant. 1: Preparation of W/O Bittern Coagulant and Its Controlled-Release Property 共著 平成24年5月 (オンライン刊行) Food Bioprocess Technology6巻pp.1790-1800
78. Efficient ethanol production from separated parenchuma and vascular bundle of oil palm trunk. 共著 平成24年12月 Bioresorce Technology125巻pp.37-42
79. Novel cellulase recycling method using a combination of Clostridium thermocellum cellulosomes and Thermoanaerobacter brockii b-glucosidase. 共著 平成25年1月 Bioresorce Technology130巻pp.424-430
80. Antioxidant Activities and Protective Effects on Hyperlipidemic Mice of Chinese Oat Rice Wine 共著 平成25年10月 Japan Agricultural Research Quarterly47巻2号pp.209-216
81. The use of W/O/W controlled-release coagulants to improve the quality of bittern-solidified tofu 共著 平成26年3月 Food Hydrocolloids 35巻pp.627-635
82. Culture-independent analysis of the bacterial community during fermentation of pa-som, a traditional fermented fish product in Laos 共著 平成26年9月 Fisheries Science 80巻
pp.1109-1115
83. 直火焼きにおける牛挽肉の性状と有効性リジン量の変化 共著 平成26年12月 日本食品科学工学会誌 61巻12号pp.599-604
84. Analysis of Free Sugar and Starch in Oil Palm Trunks (Elaeis Guineensis Jacq.) from Various Cultivars as a Feedstock for Bioethanol Production 共著 平成27年2月 International Journal of Green Energy オンライン刊行 DOI:10.1080/15435075.2014.910786
85. Culture -independent bacterial community analysis of the salty-fermented fish paste products in Thailand and Laos 共著 平成27年4月 Bioscience of Microbiota, Food and Health 34巻2号pp.45-52
86. Development of Stable Water-In-Oil Emulsions Using Polyglycerol Polyricinoleate and Whey Protein Isolate and the Impact on the Quality of Bittern-Tofu 共著 平成27年5月 Journal of Dispersion Science and Technology 36巻11号pp.1548-1555
87. Effect of magnesium salt concentration in water-in-oil emulsions on the physical properties and microstructure of tofu 共著 平成28年6月 Food Chemistry 201巻pp.197-204
88. Impact of the release rate of magnesium ions in multiple emulsions (water-in-oil-in-water) containing BSA on the resulting physical properties and microstructure of soy protein gel 共著 平成29年4月 Food Chemistry 220巻
pp.452-459
89. Preparation and characterization of W/O/W double emulsions containing MgCl2 共著平成29年6月(オンライン刊行)Journal of Dispersion Science and Technology 39巻3号pp349-355
90. Bioethanol production uncer multiple stress conditions by a new acid and temperature tolerant Saccharomyces cervisiae strain. 共著 平成30年4月 Process Biochemistry67巻
pp.105-112
作成日付 2023/07/31